2011. november 21., hétfő

Gyújtjuk az első gyertyát!!

Az adventi készülődés az év legnagyobb ünnepe hazánkban.
Már a neve is, a latin „Adventus”  - „ jön” az időszak alatti várakozásra utal.
A katolikus vallás szerint Advent idején a híveknek fel kell méltón készülniük az Úr születésnapjára és lelküket meg kell tisztítaniuk a szent áldozás által.

Az adventi koszorú elengedhetetlen kelléke az adventi időszaknak.Beszerzése november végén aktuális, hiszen az első adventi vasárnapon már gyújtjuk is az első gyertyát!
Idén ez november 27.-én esedékes.
A koszorú hagyománya a pogány időszakra nyúlik vissza, amikor szalmából, fűzfavesszőből „szent” koszorúkat készítettek és ezzel védték a házat a gonosz szellemektől.


A középkorban a lelki készülődés hagyománya lett, jelképével a mai adventi koszorúval.A koszorú általában örökzöldekből készül, jelezvén az élet folytonosságát és a halhatatlanságot. De ma már a praktikusság és gazdaságosság is fontos szempont lett, így műfenyőből is készítik. Az örökzöldek más-más jelentést hordoznak magukban:

a babér -  szenvedés, üldöztetés feletti győzelem 
a fenyő -  a halhatatlanságot 
a cédrus – az erőt és gyógyulást jelképezi.A kör alaknak is jelentése van, a lélek halhatatlanságát és az örök Krisztust szimbolizálja.
A koszorú díszítő elemei: a tobozok, dió, makk is az életre és a feltámadásra utalnak.
A négy gyertya a négy hetet, színei, pedig a készülődés mikéntjét hordozzák. Négy egymás utáni vasárnap gyújtjuk meg őket, sorban egyet.
A lila (viola) a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget jelképezi. Advent harmadik vasárnapján az Úr eljövetelének közelségét ünnepeljük – e nap liturgikus színe a rózsaszín.
Tehát sorban a gyertyák meggyújtásának a színei: lila-lila-rózsaszín-lila.
Az egész időszakban a templom dísztelen, az orgona szerepe pedig az énekek kíséretére korlátozódik.Néha egy ötödik gyertyát is elhelyeznek a koszorú közepén, ez világít Karácsony napján, Jézus születését és az angyalokat jelképezi.

A templomokon kívül különböző színű gyertyákból, különböző elrendezésben a lakás dekorációjának megfelelően készítünk adventi koszorúkat.

Ha van saját elképzelésed és szeretnéd, hogy elkészítsem neked az adventi koszorúdat, kérlek írj nekem!
ceffa13@gmail.com

Válogathatsz is a már elkészült díszek közül itt:

Nincsenek megjegyzések: