2012. június 7., csütörtök

Meghívó a Magyar Világtalálkozóra

SAJTÓKÖZLEMÉNY - szabad felhasználásra Eddig 42 országból jelezték részvételüket a Magyar Világtalálkozóra (július 1-8.)
Találkozzunk a Világfaluban!

Budapesten és hat másik helységben (Balatonlelle, Fonyód, Szeged, Máriapócs, Nyírbátor, Örkény) kerül megrendezésre július 1-je és 8-a között a Magyar Világtalálkozó rendezvénysorozata, amelyre eddig 42 ország képviseletében jelezték részvételüket honfitársaink. A közvetlen határon túli, s európai országokon kívül, a többi között Ausztráliából, az USA tíz államából, Brazíliából, Argentínából, Peruból, Indiából, Mauritániából, Nigériából, Indonéziából is érkeznek vendégek, - merthogy magyarok mindenütt vannak.
Mottó: Határtalan összefogás

A rendezvénysorozat a kapcsolatteremtés és együttműködés lehetőségét kínálja mindazok számára, akik készek a magyar értékek és teljesítmények jó hírének népszerűsítésére és közvetítésére szerte a nagyvilágban. E gondolatkör mellé kívánják állítani a szervezők - az öt kontinensen megalakult több mint félszáz Világklub, a Magyarságszolgálati Alapítvány, számos társrendező civilszervezet és együttműködő partner, védnök - a társadalmi, a közéleti, a kulturális, a szociális, az üzleti élet, a média, a sport, valamint a karitatív és a civilszféra jeles személyiségeit. Hangsúlyozottan minden megkülönböztetéstől mentesen, befogadva más népek, nemzetek értékeit is. A rendezvény folytatása a 2011-ben, Balatonlellén megrendezett Magyar Világtalálkozónak. 
A rendezvény mottója:határtalan összefogás.

A nyolc nap programsorozatában mindenki talál kedvére valót, hiszen a gyermekfoglalkozásoktól kezdve a különféle kulturális és közéleti eseményeken át a szórakoztató műsorokig bőséggel lehet válogatni. A fesztivál jellegű események a budapesti SYMA Rendezvényközpontban felépítendő „Világfaluban” zajlanak, ahol a mintegy ötezer négyzetméteres területen felépített találkozó helyeken (Kárpát-medence, Észak-Amerika, Latin-Amerika, Ausztrália, Afrika, Ázsia, Európa) megismerkedhetnek a közvetlen határon túliak és a távolabb élő magyarok képviselőivel, szervezeteivel, továbbá a befogadó országok kultúrájával.
Magyarok a nagyvilágban


A nagyszínpadon és a Magyarok a nagyvilágban előadóteremben reggeltől estig zajlanak a programok, előadások neves személyiségek, érdekes emberek, s előadóművészek közreműködésével. Egészség témával kapcsolatos és üzleti jellegű előadásokat is hallhatnak majd az érdeklődők az emeleti előadóban, valamint bekapcsolódhatnak a jurta-sátrak meghitt beszélgetéseibe.Július 7-én este pedig a nemzeti hagyományokat is reprezentáló Magyar Világbál szórakoztató rendezvényére kerül sor.
Emellett, a Találmányok tere - a korábban neves helyszíneken bemutatott, a magyar feltalálók széles körét reprezentáló Magyar Géniusz találmányi kiállítás, a Gyógyító övezet kiállítói, a Hungarikumok utcája, a Kézművesek sora, étel-ital finomságok várják az érdeklődőket. Lesz magyar és nemzetközi táncház, színészek-újságírók kispályás gálafoci, Guiness-rekord bemutató, gyermek Ki Mit Tud, és rajzpályázati kiállítás. Számos faragóművész közreműködésével készül majd el a helyszínen az Összefogás kapuja, hogy hirdesse a találkozó üzenetét – hasonlóképpen a tavalyi balatonlellei Megmaradásunkért jelképműhöz. Mindemellett számos cég, intézmény, szervezet mutatkozik be tevékenységével, szolgáltatásaival a különféle standokon.


Kárpátaljai gyermekek megsegítése

A rendezvényen két jótékonysági cselekedetre is sor kerül: a kárpátaljai rászoruló gyermekeket segítik meg ajándékadományaikkal a résztvevők, valamint a Magyar Vöröskereszt szervezésében olyan önkéntes véradásra kerül sor, amelyen feltehetően sok-sok ország állampolgára bizonyítja majd önzetlenségét.
  A MÁV 50 % - os kedvezményt biztosít a rendezvényre utazóknak, így sokaknak érdemes összekötniük budapesti kirándulásukat a Világtalálkozó helyszínének felkeresésével jelentős utazási költségeket megtakarítva ezzel. 
A 14 éven aluli gyermekek részére a belépés ingyenes, felnőtteknek 1000 forint, de ez az összeg tovább csökkenthető 50 százalékkal azok számára, akik elővételben vásárolják meg jegyüket - az egyet fizet kettőt kap akció keretében-, a Ticket Express országos hálózatában (www.eventim.hu) és személyesen Budapesten a Stefánia út 33 alatt.

Programajánló - idősorrendben
(részletesen a www.vilagtalalkozó.hu honlapon)

· Hazatértünk - Külhoni Magyar Filmszemle - július 1., 10-22 óra. Budapest, Uránia Nemzeti Filmszínház. Ausztrália, USA, Kanada, Németország, Erdély és Irán magyarságának életéről, munkásságáról, történeteiről szólnak az alkotások. Fővédnök: Rófusz Ferenc, Oscar-díjas filmrendező.
· Koszorúzási ünnepség a Megmaradásunkért szobornál és a Gyermeki Jogokért emlékműnél – július 1. 9 óra, Balatonlelle.
· Ökumenikus Istentiszteletek - július 1, 11 óra, - július 8., 11 óra - Budapest, Kálvin Téri Templom.
· Talpra magyar, hí a haza! - Nemzeti Kulturális Gálaest - július 2., 19 óra, Budapest, Uránia Nemzeti Filmszínház élő adás a www.magyartv5.cominternetes televízióban). A több mint két órás műsorban a magyar kultúra, hazai és külhoni képviselői, kiválóságai lépnek fel egy-egy produkcióval 
(Többek között Pitti Katalin, Tolcsvay László, Tamás Gábor, 
Szakcsi-Lakatos Béla, Kathy-Horváth Lajos, Nemcsák Károly, Mécs Károly, a Szent Efrém, 
a Nádas néptáncegyüttes, a Glória Singers - és még sokan mások.
Itt kerül sor A Világ Magyarságáért Művészeti Elismerések átadására is.
· Hazádnak rendületlenül légy híve, óh, magyar! - Megnyitó díszünnepség – július 3,10 óra, Budapest, Uránia Nemzeti Filmszínház Díszterme. Köszöntők, üdvözletek. A Világ Magyarságáért és a Tiszteletbeli Magyar elismerések átadása. A Nemzetközi Civilszervezetek Alapokmányának aláírása.(élő adás a www.magyartv5.com internetes televízióban). 
· Mit teszünk Magyarországért? - Magyarsághíd Közéleti Konferencia - július 3., 12 óra, Budapest, Uránia Nemzeti Filmszínház Díszterme. Magyar és nem magyar állampolgárok kiselőadásai, tájékoztató jellegű bemutatkozásai arról, milyen értékeket hoztak létre, hogyan őrzik a magyar identitást és mit tesznek Magyarországért? - (élő adás a www.magyartv5.com internetes televízióban). 
· ’56-os Dialógus Fórum - július 4.,17 óra, Budapest, Thomas Hotel - nemzetközi konferencia egykori szabadságharcosok, történészek,’56 tisztelőinek részvételével a Közép-Európai Club Pannonia szervezésében. Fővédnök: Hg. Esterházy Antal, a KEP elnöke.
· Vallások párbeszéde - július 4., 14 óra, Máriapócs, Nemzeti Kegyhely – kerekasztal-beszélgetés a világvallások képviselőinek részvételével.
· Nemzetek Találkozója - július 4., 17óra, Nyírbátor, Kulturális Központ – különböző országok és kultúrák képviselőinek bemutatkozása, közös estje.
· Nemzetközi Művészeti Találkozó és Kiállítás - július 4.,18 óra, Szeged. Feketesas Művészeti Szalon. Képzőművészek bemutatkozása, a magyarországi meghívottakon kívül, a határon túlról, Spanyolországból, Iránból, Kanadából, s a Bali szigetekről is lesznek vendégek.
· Nemzetközi Tudományos Konferencia - Báthory-Brassai Konferencia - július 5-6. Budapest, Óbudai Egyetem. Két nap alatt közel száz előadás, bemutatkozás hangzik el a világ számos országából érkező részt vevőkkel. Fővédnök: Prof. dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke.
· Nevelőszülők Nemzetközi Találkozója - július 5-10., Fonyód. Mintegy 400 nevelőszülő és a náluk elhelyezett gyermekek érkeznek a magyarországiakon kívül Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról, Németországból a MAGYISZ szervezésében.
· Világklub-vezetők találkozója - július 5., Budapest, Danubius Aréna Hotel. A világ öt kontinensén tevékenykedő több mint félszáz Panoráma Világklub vezetőinek találkozója.
· Nemzetközi Civilszervezetek Konferenciája - július 6.,11 óra, Balatonlelle Polgármesteri Hivatal Díszterme. Fővédnök: dr. Surján László, az Európa Parlament alelnöke.
· Népfőiskolai Collégium díszünnepség és tanácskozás - július 6., 11 óra, Budapest, Kálvin téri templom.
· Magyar Református Egyházak Tanácskozó Zsinata - július 6.,15 óra, Budapest, Kálvin téri templom.
· Székelyföld Autonómiájáért Fórum - július 6., Budapest, Bujdosó Székely étterem.
· Nemzetközi Labdarúgó Torna (kispályás) - július 7., Örkény - Szabadidő Centrum (12 csapat: Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Vajdaság és Magyarország csapatai vesznek részt a tornán) 
A Világfalu programjaiból
(július 7-8., Budapest, SYMA Rendezvényközpont)

· Magyarok a nagyvilágban előadássorozat - július 7-8., Világfalu - Budapest, SYMA Rendezvényközpont. (élő adás a MAGYAR TV5 (www.magyartv5.com) internetes televízióban). 
· A Világfalu nagyszínpada (folklór, világzene, táncház) – július 7-8, Világfalu - Budapest, SYMA Rendezvényközpont
· Üzleti konferencia előadássorozat - július 7-8., Világfalu – Budapest, Syma Rendezvényközpont, emeleti előadóterem. Üzletemberek, vállalkozók, menedzserek mutatják be szolgáltatásaikat, tevékenységüket, ismertetik üzleti ajánlataikat. 
· V. Magyar Világbál – társasági, szórakoztató rendezvény- július 7., 20 óra,Világfalu – Budapest, Syma Rendezvényközpont (ifj. Sánta Ferenc és népi zenekara, a Hungaroperett táncegyüttese, Tóth Éva, Leblanc Győző operett énekesek, Netti és a Hollander Band tánczenekar, Vesztergám Miklós tárogatóművész, Ernszt Katalin és Nemere László (Ausztráliai Vigadó Duó). Ország-asztalok – Világbál Szépe választás – Kalocsai népviselet bemutatása – Díszruha Szalon - Értékes tombolanyeremények - Korlátlan étel-italfogyasztás.)
· Focigála - július 8. 10 óra, Budapest, SYMA-csarnok. Négy csapat részvételével - Színészek, Újságírók, Világtalálkozó válogatott, Tornaválogatott- zajlik majd a kispályás bajnokság, amelynek díjátadó ünnepségén bejelentik a jövő évi Magyarok Világkupája versenysorozat meghirdetését. Fővédnök: Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja.
· Hungarikum falu, Egészségnap, Kézműves utca, - és még sok egyéb várja az érdeklődőket.


E rendezvény különleges értéket képvisel a magyar-magyar kapcsolatokban, s egyedülálló lehetőséget biztosít a világ minden részén történő megismertetésre, együttműködésre. Olyan köröket szólít meg széles terjedelemben, amelyek a kulturális, tudományos, üzleti területeken jelentős befolyással bírnak. Legyen közös célunk, hogy szerte a nagyvilágban, mi magyarok összetartsunk, összefogjunk, és értékeinket megőrizve segítsük egymás törekvéseit, mely nélkülözhetetlen országunk sikeres jövőjének felépítéséhez.


A Világtalálkozó rajzpályázata: Határtalan összefogás címmel 10-14 éves korú gyerekek részére tehetségkutató pályázat értékes díjakkal, jutalmakkal.


A Világtalálkozó kabala állata: a koromfekete Lelle puli, aki 2011. április 1-jén született, és jelképesen a világ magyarságának összetereléséről gondoskodik.


A Világtalálkozó bora: a svájci-magyar állampolgárságú B. Szabó Péter borászatában készült Szekszárdi Bikavér.


A Világtalálkozó ásványvize: a Kárpátokból eredő kristálytiszta Milotai ásványvíz


A Világtalálkozó dekorációs partnere: a Ceffa Virág Stúdió
A Világtalálkozó információs lapja: az Extra Délinfó


A MÉDIA FIGYELMÉBE!


A nemzetközi sajtótájékoztatóra június 20-án, 11 órakor kerül sor az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahová mindenkit szeretettel várunk! 
Belépőjegyeket az Urániában tartandó rendezvényekre (július 1-2-3.) csak előzetes regisztráció alapján, korlátozott számban tudunk biztosítani, a www.vilagtalalkozo.hu honlapon található sajtóakkreditáció pont alatt, vagy az iroda@vilagtalalkozo.hu email címen lehet igényelni.
A Világfaluban rendezendő eseményekre (július 7-8., SYMA- B - csarnok) a sajtó részére a helyszínen is igényelhető belépőjegy.


Bővebb információ

Világtalálkozói Iroda:
1143. Budapest, Stefánia u. 33.
Email: iroda@vilagtalalkozo.hu
Telefon: +36/30-449-2803
Telefon: +36/20-928-0088
www.vilagtalalkozo.hu

Nincsenek megjegyzések: