2010. december 1., szerda

Az advent jelentése

A latin eredetű szó - adventus - megérkezést, eljövetelt jelent.
Advent (ádvent, úrjövet) a keresztény kultúrkörben a karácsonyt dec. 25-ét   megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak.
Advent 2010-ben november 28-án kezdődik.
Advent első vasárnapja egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti.
Színei:lila, rózsaszín
A klasszikus egyházi adventi koszorún három lila és egy rózsaszín gyertya, vagy négy fehér gyertya és három lila egy rózsaszín szalag mint jelkép adja a jelentését.

A lila (viola) a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget jelképezi. Advent harmadik vasárnapján az Úr eljövetelének közelségét ünneplik; e nap liturgikus színe a rózsaszín.
Tehát az első, a második és a negyedik lila, míg a harmadik, a közelgő ünnepet szimbolizálva: rózsaszín.
Az egész időszakban dísztelen a templomi oltár, az orgona szerepe pedig az énekek kíséretére korlátozódik.

Korábban szokás volt az adventi időszakban böjtöt tartani. Az adventi böjti idő alatt tiltották a zajos mulatságokat és az ünnepélyes házasságkötéseket, de az utóbbit az 1661. évi nagyszombati zsinat püspöki engedélytől tette függővé. A böjtölés hagyománya a 20. század közepén tűnt el.
Illetve még ma is találkozhatunk vele azok körében akik szívük mélyén megmaradtak a jelentés fontosságának ilyen módon való kinyilatkoztatása mellett.



Lila-rózsaszín az egyházi advent színei. Bátran használjuk!

Kedves szomszédasszonyom számára alkottam ezt a szép színeiben liturgikus, de mégis trendi ezüsttel kombinált adventi koszorút!

Hozzá ajtódísz is dukált!



Adventkor a keresztények nemcsak a Jézus születése előtti várakozásról emlékeznek meg, hanem további két jelentése is van az ünnepnek. Várják az Úr eljövetelét a saját életükben is: hogy keresztény életvitelükkel minél közelebb kerüljenek Istenhez, Jézus tanításához. Továbbá várják Jézus Krisztus második eljövetelét is, s igyekeznek felkészülni az utolsó ítéletre.




Nincsenek megjegyzések: