2011. február 14., hétfő

Valentin napi asztaldísz készítése és egy kis történet..


A Valentin nap története, eredete a mai napig nem tisztázott.
Nálunk csak az 1990-es évektől kapott nagyobb figyelmet, amit a nyugati országoknak köszönhetünk. Ott már sokkal régebben hódított a szerelmesek ünnepe!
Nálunk maga az ünnep Valentin és Bálint néven egyaránt ismert.
A katolikus naptár szerint február 14. Szent Bálint napja. Ennek ellenére mégis azt hirdetik hazánkban, hogy Valentin napja, pedig Valentin magyarul Bálint. Szent Bálint a jegyesek, fiatal házasok védõszentje.

 Az egyik legenda szerint Valentin pap volt, aki Rómában szolgált valamikor a harmadik században. Amikor II. Claudius császár úgy döntött, hogy az egyedülálló férfiak sokkal lojálisabb katonák, mint családdal megáldott társaik, megtiltotta fiatal katonái számára a házasságot. Valentin, ellenszegülve a császár parancsának, titokban továbbra is összeadta a fiatal szerelmeseket. Amikor törvényellenes tettére fény derült, Claudius kivégeztette. A legenda másik változata szerint Valentinnek azért kellett meghalnia, mert börtönben sínylődő keresztényeket próbált kimenteni.

Sok forrás állítja, hogy az első Valentin-üdvözlőlapot maga Valentin küldte. Börtönben sínylődött, és itt történt, hogy szerelembe esett börtönőre lányával. Halála előtt szerelmes levélkét küldött a lánynak, amelyet "Valentinodtól" végszóval zárt. Ezt a kifejezést használják ma is a képeslapgyártók világszerte. Bár a Valentin-legendák mögötti igazság homályos, a történetek mindegyike romantikus hősként emlékezik meg Valentinról. Nem csoda, hogy már a középkori Angliában és Franciaországban Valentin az egyik legünnepeltebb szent volt.

Míg egyesek szerint a Valentin Napot azért ünneplik február közepén, mert ekkor emlékeznek meg Szent Valentin haláláról (ami i.sz. 270-ben következett be), más források állítják, hogy a keresztény egyház február közepére helyezte az ünnepet annak érdekében, hogy "megkeresztelje" a szintén ekkor tartott pogány ünnepet, a Luperca fesztivált. Az ókori Rómában februárban ünnepelték a tavasz kezdetét, a megtisztulás és újrakezdés időszakát. A rituálé része volt, hogy a házakat kiseperték, a szobákat sóval és gabonával szórták tele. A Luperca-ünnepség február idusán, 15-én zajlott; tulajdonképpen a termékenység ünnepe volt, amit Faunus-nak és Róma két alapítójának, Romulus és Remus-nak tiszteletére ültek. A fesztivál kezdetén a Luperca-rend papjai összegyűltek annál a barlangnál, ahol állítólag Romulust és Remust felnevelte az anyafarkas, majd áldozatot mutattak be: egy kecskét a termékenységért és egy kutyát a megtisztulásért. A fiatal fiúk ezután feldarabolták a kecske bőrét, az áldozati vérbe mártották, majd gyengéden megpaskolták vele a fiatal lányokat, jelképesen pedig a termőföldeket is. A római nők örömmel fogadták a megtiszteltetést, mert azt tartották, hogy ezzel termékenyebbé váltak. A nap végén a város hajadonjai urnába dobták a nevüket tartalmazó jeleket, amik közül a nőtlen férfiak majd kiválasztották párjukat. Az ily módon köttetett ismeretségek legtöbbször házassággal végződtek. I.sz. 498-ban Gelasius pápa azonban végett vetett Luperca ünnepének, a véletlenszerű házasodást pogánynak tartotta és betiltotta.
Az azonban biztos, hogy ezen ünnep közeledte minden Valentin napot ünneplő szerelmes szívét megdobogtatja. Az urak ilyenkor igyekeznek meglepni a szerelmüket egy apró ajándékkal, egy csokor virággal vagy éppen a világon egyedülálló ajándékkal, ami csak és kizárólag a kedvesé lehet. A hölgyek is hasonlóképpen készülődnek a nagy napra.
Azoknak, akik még nem tudják milyen személyre szabott ajándékot adjanak, mivel is lepjék meg kedvesüket, ajánlanék egy gyertyafényes vacsorát, finom borral és saját készítésű Valentin napi asztaldísszel!
Egy ilyen szép és romantikus ünnep méltó napja lehet akár egy leánykérésnek, eljegyzési vacsorának is. Akik szeretik a nem mindennapi dolgokat és unják már a vörös rózsát, plüss szíveket, azoknak tetszeni fog ez az asztaldísz is.

Elkészítésére, az alábbiakra lesz szükség:




·       Szív alakú vizes tűzőhab : Készen megvásárolható, de saját magunk is készíthetünk, ha kisebb asztaldíszt szeretnénk egy üveg tálka is nagyon megfelel erre a célra.
·       Szálas virágok: Bordó, piros vagy rózsaszín csokros és szálas rózsa. Fontos hogy harmonizáljanak a színek. Lehet vegyesen, de csak egy színből elkészítve is nagyon mutatós.
·       Dekorációs kellékek: Fehér rezgő.
·       Kellékek: Metszőolló, kés.
  
Az elkészítés menete:
1.     Előző este a tűzőhabot beáztatjuk. Fontos, hogy amikor a vízbe merítjük a tűzőhabot azt lassan tegyük meg, mert csak így jut be a pórusaiba a víz. Az összes kis légbuboréknak távoznia kell, hogy a maximális nedvszívó képességet elérjük.
  1. A tűzőhabot egy éles késsel méretre vágjuk.   
         
    1. A munkát a nagy fejű rózsaszálak betűzésével kezdjük. Szárát megfelelő nagyságúra vágjuk és szív alakban egymástól egyforma távolságban, beleszúrjuk a habba. Középre is kerül belőle, egy sorban.      




  1. Aztán a csokros rózsával folytatjuk, egyenletesen elosztva a bimbós és a már kinyílt fejeket. A mennyiség attól is függ, hogy a rózsafejek mennyire nyíltak. A bimbósabb rózsából többet kell beszerezni.


  1. Az így kialakított rózsaszívet körbe vesszük a rezgő ágacskákkal, és a rózsabimbók közé is kerüljön belőle.
    
  1. Most már csak egy lépés van hátra. A szívformát el kell takarni, hogy ne látszódjon. A virágok felhasználásának alapszabálya, hogy ha van rá mód a megmaradt virágrészeket is felhasználjuk. Itt is megtehetjük, hogy a levágott rózsák szárát szabdaljuk fel, és azzal adjuk meg a kompozíciónk végső képét.

 
Elkészíthetjük kisebb formában is, ehhez egy kis üvegtálat bélelünk kis a vizes tűzőhabbal. Sorban követve a fent leírtakat összeállítjuk a mi kis virágdíszünket. 

 

3 megjegyzés:

Csipkerózsika írta...

Köszönjük az útmutatást, gyönyörű ez a kompozíció, igazi romantikus hangulata van..:)

Ceffa írta...

Köszönöm Csipkerózsika!
Mert mi szeretjük a romantikát::))

Boldog Bálint napot Nektek!!

Csipkerózsika írta...

Igaz..:))Nektek is boldog Bálint napot:))