2011. január 3., hétfő

Újévi bőségszaru készítése

B. Ú. É. K.


2011-es év kezdetére készítettem nektek egy bőségszarut, melybe szerencsehozónak malackákat és négylevelű lóheréket tettem.
Az elkészítése igazán egyszerű.
Malackákat ültettem szalma halom közepébe, hogy túrni tudják azt…
Azért a tulajdonságáért, hogy túr – azaz kitúrja a szerencsét –, került a malac nemcsak az újévi üdvözlőlapokra, bélyegre, hanem a kártyába is, ahol a legerősebb ütőnek adott nevet: makk, zöld, disznó (ásznak is mondják).
Legendák, fabulák és mítoszok veszik körül már évszázadok óta a négylevelű lóherét. Már Éva is négylevelű lóherét vitt magával a Paradicsomból való kiűzetésekor, hogy a gondtalan időkre emlékezzen általa. A négylevelű lóhere a kiegyensúlyozottság és a szerencse szimbóluma.
A bőségszaruba tett levélkék és a malackák hozzák el a számotokra is a bőséget és szerencsét, egészséget és erőt ahhoz, amit kitűztetek magatok elé!
Elkészítéséhez, az alábbiakra lesz szükség:
·       Bőségszaru: Ha éppen nem tudunk beszerezni akkor bármilyen szalma alapú tál, vagy kosárka is megfelel ennek a célnak.
·       Szalma: Fontos hogy a színe legyen szép sárga.
·       Tűzőhab: Száraz oázis.
·       Dekorációs kellékek: Malacka és a négylevelű lóhere, melyek lehetnek kerámia, pom-pom, vagy kötési technikával, esetleg nemezből készült kellékek, amelyeket a blogomon is láthattok…
·       Rögzítő eszközök: Drót, olló.


            Az elkészítés menete:
1.     Ahhoz, hogy stabilan tudjuk a szalmát, a malackákat és a lóheréket a bőségszaruban elhelyezni, a szarut töltsük ki száraz tűzőhabbal. A tömböt a megfelelő méretre egy éles késsel vágjuk fel. A tűzőhab jól kitölti a szaru belsejét nincs szükség nagyobb mennyiségű szalma beszerzésére.



  1. Amikor elkészültünk vele következik a szalma kötegek elkészítése és rögzítése. Ehhez a szalmából fogjunk kis csomókat és hurkoljunk a csomó köré drótot, amivel majd a tűzőhabba szúrjuk. Szorosan összefogunk egy köteg szalmát. A drótot átvezetjük a csomó közepén, majd a hátoldalán visszahajlítjuk. A felénk eső drótszárat erősen megfeszítve körbetekerjük a szalmaszálak körül. Ha már stabil a kötés a két drótszárat egymásba fonjuk. Az így elkészített köteg fekvő, de készíthetünk álló kötegeket is. Ebben az esetben a szalmaszálakat alul fogjuk össze, és ott kötegeljük. A drótozást eltakarhatjuk, ha szalmaszálat tekerünk köré.



          
  1. A kötegeket egymás után beleszúrjuk a tűzőhabba. A kellő sűrűség elérése után a malackákat és a lóheréket is drótozzuk, majd őket is elhelyezzük a kompozícióban. A lóheréknek szárat is készíthetünk, ha a drótszálat körbetekerjük kaucsukszalaggal.      







  
Ha nem tudunk beszerezni bőségszarut, használhatunk fonott kosárkát is.
Elkészítése hasonlóképpen indul. A tűzőhabbal kibéleljük a kosarat.
Törött virágcserépdarabokat helyeztem az egyik oldalra, a tűzőhab elrejtésére mohát használtam, amiket U alakú drótdarabokkal rögzítettem a tűzőhabhoz. A másik oldalra a szalmát fölvágtam kisebb darabokra, rászórtam a tűzőhabra, majd a malackákat is beleültettem a szalmába.
A kiválasztott kosár és az elfektetett cserépdarabok hangsúlyozzák a nyers jelleget, a rózsaszín malackák a szalma és a moha a természetességet közvetítik.






Boldog Új Évet Kívánok Mindenkinek !!!

Nincsenek megjegyzések: